preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

 > Naslovnica
Vijesti

Božić u našoj školi

Autor: Melita Golubić, 21. 12. 2017.

Božićni sajam Učeničke zadruge "Zlatne ruke" naše škole održao se 30. studenoga, dok se izložba rezultata projekta "Božićni običaji" održala 13. prosinca ove godine.

Božićni sajam Učeničke zadruge „Zlatne ruke“ Obrtničke škole Koprivnica

     U našoj školi 30. studenog 2017. g. održan je Božićni sajam Učeničke zadruge „Zlatne ruke“. Na prigodno uređenom štandu učenici i djelatnici Škole mogli su razgledati i kupiti prigodne božićne poklone (vjenčiće, kuglice, pladnjeve, rokovnike i sl.)  koje su izradili učenici Škole.

     Učenička zadruga djeluje od 14. studenoga 2016. g. i uključuje četiri sekcije (cvjećarsku, stolarsku, soboslikarsku i kuharsko-konobarsku), a cilj joj je predstavljati i prodavati učeničke proizvode na raznim sajmovima kako bi se prikupila sredstva za nabavu materijala i izradu novih proizvoda.

 

 

Projektni tjedan o božićnim običajima

 

     U sklopu Projektnoga tjedna Škole, za koji je nadahnuće poteklo iz Prijedloga kurikuluma za strukovno obrazovanje, profesorice Glorija Ćorić Alagić i Danijela Vrtiprah organizirale su provođenje projekta o božićnim običajima.

     Pod vodstvom razrednice Danijele Vrtiprah učenici prvoga razreda zanimanja tehničar za računalstvo tijekom studenoga su proveli istraživanje na temu „Božićni običaji“. Nakon što su sakupili brojne podatke o tradicionalnim receptima za jela i kolače, glazbi, pričama, načinu čestitanja, ukrasima i poslovima vezanima uz Božić, oblikovali su prezentacije o temi te ih proslijedili učenicima koji se školuju za zanimanja kuhar, slastičar, pekar i pomoćni cvjećar.

     Prema prikupljenim receptima pod vodstvom profesorice Glorije Ćorić Alagić učenici trećeg razreda zanimanja kuhar pripremili su hladnetinu, grah-salatu, makviće, slastičari su ispekli tradicionalne božićne kolače orahnjaču, makovnjaču, štrukle sa zeljem, kelence, šapice s orasima, a pekari su pod vodstvom stručnog učitelja Zorana Kneževića pripremili peciva i kruh kakva su se nekada pripremala za Božić. Pomoćni cvjećari su pod vodstvom profesorice Silvije Bago Seretin izradili božićne ukrase: adventski vijenac, anđelčiće, božićne kuglice, jaslice, ispisane ukrašene recepte i dr.

     Svi su radovi u Školi izloženi na Dan svete Lucije 13. prosinca. Božićnom ugođaju pridonijele su prikazivane prezentacije te božićna glazba, a za tehničke uvjete pobrinuli su se profesori Miroslav Potroško  i Slavko Franjo. Također, profesor Miroslav Ričko održao je i tamburaški božićni koncert koji je uvježbao s učenicima prvoga razreda Dominikom Josipovićem i Dorijanom Busija te zborom učenika prvih razreda.

Nakon istraživanja i izložbe 18. i 19. prosinca 2017. g. nekoliko učenika koji su sudjelovali u projektu provelo je ankete o božićnim običajima.
POVELJA ZA MOBILNOST

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / www.ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju