preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

 > Naslovnica
Vijesti

Učenici obilježili Dan sigurnijeg interneta i bili na terenskoj nastavi u servisu STS Hangara 18

Autor: Melita Golubić, 20. 2. 2018.

     U povodu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta 6. veljače naša je škola provela različite nastavne aktivnosti kojima su učenici osvijestili potrebu sigurnijeg korištenja interneta i brige o ostavljanju svojih digitalnih i internetskih tragova.

     U sklopu terenske nastave iz nastavnoga predmeta Dijagnostika i održavanje informacijskih sustava učenici trećeg razreda smjera tehničar za računalstvo (novi strukovni kurikul) sa svojim profesorom iz računarske grupe predmeta Slavkom Franjom 5. veljače posjetili su tvrtku Hangar 18.

    I u našoj školi obilježen Dan sigurnijeg interneta

     Različitim nastavnim aktivnostima i sudjelovanjem na webinaru o sigurnijem korištenju interneta u organizaciji Industrijske strojarske škole iz Zagreba i Gimnazije iz Vukovara te u online kvizu (http://www.dansigurnijeginterneta.org/) uz mnoge je hrvatske škole i naša škola 6. veljače ove godine obilježila Dan sigurnijeg interneta.

 

     Organizatori obilježavanja ovog Dana su Ministarstvo znanosti i obrazovanja (putem edukacije za Cjelovitu kurikularnu reformu u Loomen sustavu) i Centar za sigurniji Internet (https://csi.hr), koji je u suradnji s portalom http://www.dansigurnijeginterneta.org/ pripremio i distribuirao potrebne materijale za pripremu i provedbu obilježavanja ovoga Dana.

 

     Učenici 1. a razreda smjera elektrotehničar, 1. h razreda smjera konobar, 3. b razreda smjera tehničar za računalstvo i 3. f razreda smjera strojobravar s profesorom iz računalne grupe predmeta Slavkom Franjom pregledavali su razne videomaterijale i rasprave na temu sigurnijeg korištenja interneta te su svojim aktivnostima pridonijeli razvijanju svijesti o potrebi samokontrole i samozaštite tijekom korištenja internetskih usluga. Izradili su jednostavne powerpoint prezentacije na ovu temu te su praktično primijenili savjete za sigurnije korištenje interneta promjenom i adekvatnom prilagodbom osobnih postavki na internetskim računima i računima društvenih mreža na kojima imaju otvorene svoje profile. Pregledana su i mrežna sjedišta na kojima učenici ili njihovi bližnji mogu potražiti pomoć i zaštitu ako smatraju da su zlonamjerni korisnici interneta na bilo koji način ugrozili njihovu sigurnost, privatnost i ljudsko dostojanstvo (https://csi.hr, http://cnzd.org/, http://www.cert.hr/, https://redbutton.mup.hr/).

       

     Ovim su aktivnostima učenici osvijestili potrebu sigurnijeg korištenja interneta i brige o ostavljanju svojih digitalnih i internetskih tragova.

 

Učenici 3. b na terenskoj nastavi u servisu STS tvrtke Hangar 18

 

     U sklopu terenske nastave iz nastavnoga predmeta Dijagnostika i održavanje informacijskih sustava učenici trećeg razreda smjera tehničar za računalstvo (novi strukovni kurikul) sa svojim profesorom iz računarske grupe predmeta Slavkom Franjom 5. veljače posjetili su tvrtku Hangar 18, odnosno njihov servis za tablete i pametne telefone u koprivničkoj Dravskoj ulici.

 

     Spomenuti profesor s voditeljima servisa organizirao je posjet učenika u kojem su imali prilike upoznati se s aktivnostima i poslovima zaposlenika. Posjet je vodio voditelj servisa Matija Zadravec, a predviđena tri sata nastave, koliko je trajao, bila su premalo za sve predviđene aktivnosti i pokazani interes učenika. Osim demonstracijske nastave i predavanja, za učenike su u servisu bile osmišljene i vježbe u kojima su oni aktivno sudjelovali. Učenici su ovime dobili neposredan uvid u svijet rada i radne aktivnosti koje se provode u jednom od potencijalnih poduzeća za buduće zaposlenje ovog profila zanimanja.

 

     - Suradnju sa spomenutim servisom, ali i drugim poduzećima sličnog profila na području grada u provođenju ovakvog oblika nastave s učenicima provodim već nekoliko godina zaredom. Učenici osobito dobro reagiraju na ovakav oblik nastave čiji ishodi postaju trajnije usvojeni, a često su i izvor dugotrajnih i lijepih sjećanja, pa i motivacije za radom u takvim i sličnim zanimanjima – izjavio je profesor Franjo nakon posjeta.  
POVELJA ZA MOBILNOST

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / www.ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju