preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Koprivnica

 > Projekti  > EDU Roma
Projekt EDU Roma u Obrtničkoj školi

9.9.2021.

U organizaciji B3 partnera projekta, tj. Obrtničke škole Koprivnica održana je 4. radionica tijekom projekta, koja je bila ujedno i prvi uživo susret i sastanak sudionika iz svih partnerskih ustanova angažiranih u ovom projektu, s obje stranice granice. Situacija s Covid-19 pandemijom u Mađarskoj je postala dovoljno povoljna da se odluče na dolazak u Hrvatsku. Iz Mađarske je došlo 8 sudionika, a i iz Hrvatske je bilo 8 sudionika, te ravnatelj Obrtničke škole, gospodin Zlatko Martić koji je pozdravio goste i sudionike. S obzirom da su svi sudionici imali Covid potvrde da nisu opasni za druge ni izloženi riziku zaraze, radionica se mogla održati u konobarskom praktikumu naše škole. Na opće zadovoljstvo svih uključenih.
Tema radionice je bila dovršetak izrade kurikuluma za rad s učenicima na projektu Sam izbor učenika sudionika u projektu bi se trebao provesti po povratku učenika u školske klupe, najkasnije do kraja rujna. U skupini učenika s kojom će se raditi na projektu će biti najmanje 10 pripadnika romske populacije učenika i najmanje 2 pripadnika neromske populacije, obaju spolova.
Na radionici su utvrđeni konačni ishodi projekta i kurikularne sastavnice za sve sudionike po kojima će raditi s učenicima u obje zemlje sudionice da se postigne cilj i svrha projekta. Podijeljeni su i promotivni materijali za sve partnere te digitalni medij sa predloženim sadržajima za radionice s učenicima.
Nakon službenog i radnog dijela sastanka i radionice sudionici su se nastavili neformalno družiti još neko vrijeme uz ručak i desert.
Sljedeći uzvratni posjet najavljen je za kraj listopada ove godine u Pečuhu za svo administrativno osoblje uključeno u projekt.


   

   

 

 

14.7.2021.

Održana je i 3. radionica putem Zoom platforme jer epidemiološke prilike nisu bile povoljne za održavanje radionice uživo kako je bilo planirano, u Pečuhu u udruzi Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis (CSZMMB) koja je B2 partner u projektu.
Tema ove radionice je bila je filmska postprodukcija i montaža. Izlaganje o 3. modulu  je održala Karla Lulić sa živopisnim primjerima iz prakse.
Nakon izlaganja se još raspravljalo o sljedećoj radionici koja bi se trebala održati u rujnu, u organizaciji B3 partnera, odnosno Obrtničke škole Koprivnica. Ponovno se naglašava:  ako to budu dopuštale epidemiološke mjere i opća situacija s Covid 19 pandemijom.
Školski koordinator projekta izvještava kako je proces nabave filmske opreme započeo još u svibnju. Na poziv za javnu nabavu javila se samo jedna tvrtka - AviTeh iz Zagreba koja je poslala ponudu te nakon izbora dobavljača krenula i u nabavu opreme vrijedne oko 65.000,00 kn. Isporuka same opreme se očekuje tijekom ljeta, vjerojatno tijekom kolovoza.

12.5.2021.

Premda je radionica u organizaciji B1 partnera trebala biti održana 7.5.2021. kolege iz Mađarske su tražili odgodu zbog organizacijskih problema, pa je radionica u obliku Zoom sastanka održana  12. svibnja.
Radionica se odnosila na predstavljanje dosadašnjeg napretka u izvršavanju zadatka projekta: uspostavljeno je web sjedište projekta i popunjeno osnovnim podacima, u izradi su i promotivni materijali: rollup plakati (pingvini), te izabran logo projekta od nekoliko predloženih.
Karla Lulić i ovaj put nastavlja s predavanjem o samoj fazi izrade filma (film making), a Tomislav Terstenjak najavljuje skori dovršetak materijala za radionice s učenicima koji će biti distribuirani svim partnerima tijekom sljedeće radionice. Sljedeća bi radionica trebala biti u organizaciji B2 partnera (CSZMMB, Pecs) u Mađarskoj u Pečuhu ako to prilike budu dopuštale, tijekom srpnja, 2021.
Voditelj  projekta u Obrtničkoj školi, Slavko Franjo, predaje pripremljenu dokumentaciju za kreiranje izvješća o prvom četveromjesečnom izvještajnom razdoblju firmi Lobrux iz Koprivnice koja je angažirana na vođenju projekta i potrebne dokumentacije za Obrtničku školu Koprivnica.


Logo projekta EDU Roma


 

Tijekom svibnja treba započeti i proces nabave filmske opreme potrebne za proces snimanja i montaže filma za što su osigurana sredstva u projektu. Za Obrtničku školu ona iznose 8900€.


27.4.2021.

Održan je novi Zoom sastanak tijekom kojeg je ravnateljica POU Koprivnica Maja Holek izvijestila o stanju projekta. Još uvijek ne postoji mogućnost da se planirana radionica u organizaciji B1 partnera (Láthatár Közhasznú Egyesület, Pecs) održi uživo u Mađarskoj u Pečuhu pa predlaže da i ova radionica bude održana online putem Zoom platforme 7.svibnja 2021. Tijekom ovog sastanka smo saznali da nas je i jedan kolega iz Mađarske napustio, preminuo je. Njegovu će ulogu u ustanovi preuzeti netko od njegovih kolega. 


29.1.2021.

Prema ranijem dogovoru i planu odvijanja aktivnosti projekta zakazan je za 29.1.2021. online sastanak u Zoom platformi jer planirani sastanak uživo nije bilo moguće održati zbog loše epidemiološke situacije s Covid 19 pandemijom.
Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica, Maja Holek, pokrenula je Zoom sastanak na kojem su sudjelovali, osim nje, iz POU Irena Babić, zatim Karla Lulić, direktorica tvrtke Dobri film iz Koprivnice, kolege profesori i suradnici iz svih partnerskih ustanova  u  Mađarskoj, školski pedagog Tomislav Terstenjak te profesori Iva Horvat i Slavko Franjo iz Obrtničke škole koji će raditi s djecom tijekom projekta. Tijekom Zoom sastanka je predstavljen plan odvijanja EDU Roma projekta.
Karla Lulić će zajedno s pedagogom Tomislavom Terstenjakom osmisliti kurikulum po kojem će se raditi teorijska obrada faza izrada filma kao i provoditi radionice s učenicima. Do listopada 2021. je rok za izradu kurikuluma. Nakon toga kreće edukacija edukatora krajem godine, a nakon toga profesori će raditi s učenicima prema kurikulumu. Istom dinamikom se trebaju odvijati aktivnosti i na mađarskoj strani.
Već tijekom ove online radionice Karla Lulić je predstavila osnovne pojmove iz područja i procesa planiranja i razvoja filma. Do sljedećeg sastanka koji bi se trebao održati u organizaciji B1 partnera (Láthatár Közhasznú Egyesület) u Mađarskoj, ako to dopusti situacija s pandemijom korona virusa tijekom travnja, treba prevesti s mađarskog i hrvatskog jezika na engleski i obrnuto do sada pripremljene materijale, ispuniti web sjedište projekta osnovnim podacima i pripremiti promotivne materijale projekta.
        
   

  

 11.1. 2021.
Obrtnička škola se uključila u Interreg  projekt prekogranične suradnje država Mađarske i Hrvatske kao jedan od partnera, još pandemijske 2020. godine, no pravi početak projekta bio je 1.1.2021., a završetak projekta bi trebao biti 30.6. 2022.
Pokretač ovog projekta i njegov vodeći partner (Lead Beneficiary -LB) je Pučko otvoreno učilište Koprivnica, a Obrtnička škola Koprivnica je njegov partner (B3 -Beneficiary) s hrvatske strane granice, dok su s mađarske strane granice partneri: Láthatár Közhasznú Egyesület (B1-Beneficiary) i Cigány Szociális és Művelődési Módszertani Bázis (CSZMMB, B2 -Beneficiary). Obje ustanove su iz Pečuha.  
Glavni cilj ovog projekta je pomoći romskoj populaciji u objema državama u rješavanju problema suživota s većinskim stanovništvom te pomoći romskoj djeci u uključivanju u obrazovni sustav.
Sve partnerske ustanove su na neki način svojim radom uključene u obrazovni sustav i kao takve prepoznaju svoju ulogu u ostvarivanju cilja projekta. Uloga naše škole u ovom projektu je potaknuti i voditi romsku i neromsku mladež da  suradnjom i zajedničkim radom stvori filmski uradak s tematikom koju romska populacija želi predstaviti većinskoj te film prikazati javnosti na Danima romskog filma u Koprivnici. Za to će biti nabavljena potrebna audio-video oprema koja će se koristiti u izradi i montaži filmskog uratka. Tako će sudionici projekta steći i osnovna znanja u procesu nastanka, obrade i distribucije filma, a svoja će iskustva razmijeniti s kolegama iz Mađarske.
Projektni tim u Obrtničkoj školi čine: Andrea Alduk, računovotkinja škole, Tomislav Terstenjak, pedagog, te profesori informatičke grupe predmeta Iva Horvat i Slavko Franjo koji je i koordinator projekta u Obrtničkoj školi kao partnerskoj ustanovi.

Ukupni proračun projekta iznosi 248 340,38 €.

Službena web stranica projekta se nalazi na poveznici: https://www.eduroma.eu/


VIRTUALNA ŠETNJA ŠKOLOM

 

UČENIČKI SERVIS

Centar kompetentnosti

POVELJA ZA MOBILNOST

Video promidžba

    

    

KORISNI LINKOVI

CMS za škole logo
Obrtnička škola Koprivnica / Trg slobode 7, HR-48000 Koprivnica / www.ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-koprivnica.skole.hr
preskoči na navigaciju