2022-10-17 12:28:25

Nastavnice iz područja ugostiteljstva i kuharstva stručno se usavršavale u Francuskoj u sklopu projekta Erasmus+ 2021

Dva tjedna stručnog usavršavanja u sklopu projekta Erasmus+ 2021 u Francuskoj školi Saint Michel Mont Mercure nastavnicama Obrtničke škole Koprivnica Grozdani Bohorč i Blaženki Pianec donijelo je mnogo novih znanja, ideja i vizija za njihov daljnji rad.

Konačno je, nakon više od godinu i pol dana odgađanja uslijed pandemije, realizirana mobilnost iz područja kuharstva u kojoj je sudjelovala nastavnica Grozdana Bohorč te mobilnost iz područja ugostiteljskog posluživanja koju je provela nastavnica Blaženka Pianec, ujedno i koordinatorica mobilnosti. Riječ je o dvotjednom stručnom usavršavanju u sklopu Erasmus+ projekta 2021 koje se odvijalo se u razdoblju od 25. rujna do 7. listopada 2022. godine u francuskoj partnerskoj školi Saint Michel Mont Mercure u Severmontu. Budući da je Francuska poznata kao zemlja gastronomije i kao takva san svakog ugostitelja, naše su se nastavnice kući vratile prepune dojmova.

Posjetiti školu koja ima dugogodišnju tradiciju bilo je izuzetno inspirativno, ali i izazovno. Škola je svoj naziv dobila prema redovniku koji je služio u obližnjoj crkvi, koja je ujedno i simbol tog mjesta. Ona broji 600 učenika koje stipendiraju poduzetnici u čijim poduzećima i obrtima učenici Škole obavljaju praktičnu nastavu.

Tijekom usavršavanja nastavnice su dobile saznanja o novim tehnologijama u pripremi hrane, ali i novim metodama izvođenja nastave. Sudjelovale su u nastavi zajedno s francuskim učenicima te su izrađivale tradicionalna francuska jela i proizvode kao što su baguette i brioche, ali i pekle svjetski poznate francuske slastice. Posjetile su čokolateriju i uživale u čokoladnim delicijama koje su pripremali učenici koji su završili školu domaćina.

Tijekom mobilnosti nastavnice su predstavile našu školu i Koprivnicu te međusobno izmijenile iskustva i kontakte s kolegicama iz inozemstva s ciljem nastavka suradnje. Nakon povratka s mobilnosti nastavnice će usvojene ishode učenja implementirati u svoju nastavu, prenijeti ih učenicima i kolegama iz struke te kolektivu. Obrtnička škola Koprivnica nastavit će suradnju sa školom Saint Michel Mont Mercure tako da će ugostiti učenike te škole već u ožujku 2023. g. kada će im se organizirati izvođenje prakse u koprivničkoj slastičarnici Slatke delicije. Uz to, već se planiraju nova usavršavanja nastavnika Obrtničke škole kako bi bili ukorak sa svjetski poznatom gastronomijom. 


Obrtnička škola Koprivnica