2013-04-16 15:33:00 Kuhari započeli s praktičnim dijelom završnoga rada Učenici 3. h pristupili pomoćničkom ispitu za zanimanje kuhar Ispit će se odvijati od 16. do 19. i od 23. do 26. 4. 2013. godine. Prvog dana ispita zadatak je bio prigotoviti sljedeći jelovnik: - Salata od pečenog mediteranskog povrća - Podravski picek na kremi od špinata s ružicama krumpira, kupus salata - Egzotična panna cotta s mangom pripremali učenici 3. h: Matija Crikvenec, Dragan Bartolec, Antonio Brletić & Josip Belaj
Sve daljnje informacije (fotografije, recepti) o nastavku završnog ispita pratite na naslovnici mrežne stranice Škole pod nazivom ŠAPTAČI TAVAMA. PODRAVSKI PICEK NA KREMI OD ŠPINATA Potrebni sastojci (za 4 osobe): - 600 g pilećih prsa - 200 g sira (Podravec) - 200 g špeka hamburgera (12 tankih traka) - 0,05 l ulja - vegeta, sol i papar Za kremu od špinata: - 200 g špinata - 1 žlica oštrog brašna - 0,1 l bijelog vina - 0,05 l ulja - 0,1 l slatkog vrhnja - vegeta Za ružice od krumpira: - 800 g krumpira - 0,5 l mlijeka - 50 g maslaca - 0,03 l ulja - sol Pileća prsa narežite na male odreske tako da svaki bude cca 100 g težine, lagano potucite preko prozirne folije i pospite sa soli, paprom i vegetom. Sir narežite na prutiće dimenzija 6 x 1 cm. Na svaki odrezak stavite prutić sira i zamotajte. Svaku roladicu omotajte tankom trakom špeka, nabodite na drveni štapić i pecite na roštilju ili gril tavi. Roladice možete zamotati i u alu-foliju i peći cca 20 minuta u pećnici te ih zatim ocaklite maslacem na vrućoj tavi. Špinat očistite, operite i skuhajte u slanoj vodi te dobro ocijedite. Ohlađeni špinat usitnite i izmiješajte u gustu kremu. Na ulju pripremite svijetlu zapršku, zalijte vodom i dodajte špinat, začine i kratko prokuhajte. Na kraju dodajte vrhnje, vino i ponovno prokuhajte. Krumpire ogulite, operite i narežite na kockice te skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite, dodajte maslac i mlijeko te izgnječite u kašicu. Pustite da se prohladi, zatim pomoću dresir vrećice na nauljenom limu oblikujte male ružice i zapecite u prethodno zagrijanu pećnicu cca 10 minuta na 190°C. Dobar tek!
Jela izabrali i pripremili učenici i nastavnici praktične nastave: Ksenija Sedlanić & Vedran Beg |
Obrtnička škola Koprivnica |