2020-01-28 12:42:38

Učenici obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Učenici Obrtničke škole Koprivnica 27. siječnja 2020. godine obilježili su Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Tom prilikom gledali su nagrađivani i hvaljeni film  „Dnevnik Diane Budisavljević“ u kinu „Velebit“.

Kao što sama redateljica filma Dana Budisavljević kaže, radi se o istinitoj priči o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Ovaj igrano-dokumentarni film prati humanitarni rad Diane Budisavljević za vrijeme Drugog svjetskog rata. Glavna protagonistica filma zajedno s nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10 000 djece. Na ovaj plemeniti i hrabri poduhvat odlučuje se nakon što dozna da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti.

Ovom izvanrednom projekcijom, zahvaljujući suradnji Škole s ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Majom Holek te kinom „Velebit“, našim učenicima omogućeno je obrazovno iskustvo kojim mogu stvoriti istinsko suosjećanje sa žrtvama holokausta i njihovim obiteljima.

Ova projekcija bila je realizirana u sklopu međupredmetne teme građanskog odgoja. Zahvljujemo nastavnicama Hrvatskog jezika, razrednicima i ostalim predmetnim nastavnicima što su omogućili ovu senzibilizaciju učenika o temi holokausta unutar nastave Hrvatskog jezika, Sata razrednog odjela te Povijesti kako bi naši učenici bili upoznati s junakinjom hrvatske povijesti.


Obrtnička škola Koprivnica