2020-07-06 12:06:28

Školi odobren dvanaesti projekt mobilnosti

Obrtničkoj školi Koprivnica odobren je Erasmus+ projekt mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj 2020 kojim će se omogućiti stručno osposobljavanje za 33 učenika i troje nastavnika te su održane prezentacije i radionice o provedenim mobilnostima nastavnika.

Školi odobren 12. projekt mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj 2020

     Na ovogodišnjem natječaju za Erasmus+ mobilnosti Agencije za mobilnost i programe Europske unije Obrtničkoj školi Koprivnica odobren je dvanaesti projekt mobilnosti u vrijednosti 89 694  eura. Projekt EUjedinjeni u Obrtničkoj 2020 uključuje tri mobilnosti učenika i dvije mobilnosti nastavnika koje će se provesti u školskoj godini 2020./2021.

     Mobilnostima učenika u trajanju od 19 dana omogućit će se stručno osposobljavanje za 16 učenika drugih razreda četverogodišnjih zanimanja elektrotehničar i tehničar za računalstvo i 12 učenika drugog razreda trogodišnjih zanimanja konobar i kuhar s po dvoje nastavnika u pratnji u našoj dugogodišnjoj partnerskoj školi Šolskom centru Velenje te za pet učenika prvog i drugog razreda trogodišnjeg zanimanja automehaničar s jednim nastavnikom u pratnji u partnerskoj školi u Postojni u Sloveniji. Koordinatori ovih mobilnosti bit će nastavnice Iva Horvat i Blaženka Barčanec (mobilnosti u Velenju) te nastavnik Krunoslav Kukec (mobilnost u Postojni).

     Dvotjednim mobilnostima nastavnika omogućit će se stručno usavršavanje dvoje nastavnika elektrogrupe i strojarske grupe predmeta u Sevilli u Španjolskoj te jednog nastavnika informatičke grupe predmeta u Postojni u Sloveniji. Koordinatori ovih mobilnosti bit će nastavnici Neven Komes i Danijel Mustafa.

     S partnerskim ustanovama Škola je već dogovorila opće ciljeve te planove i programe stručnih osposobljavanja i usavršavanja, odnosno mobilnosti. Tijekom rujna i listopada ove godine održat će se i sociološko-kulturološke te pripreme iz stručnih područja za odabrane učenike kojima će im se olakšati usvajanje znanja i provođenje zadataka tijekom mobilnosti.

     Navedenim mobilnostima Obrtnička škola Koprivnica, nositeljica Erasmus+ Povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, nastavlja višegodišnju suradnju s projektnim partnerskih školama i ustanovama te omogućuje učenicima i nastavnicima kvalitetno dodatno stručno osposobljavanje i usavršavanje.

Održane prezentacije i radionice o provedenim mobilnostima nastavnika

     Nastavnici Obrtničke škole Koprivnica, koji su u sklopu 11. projekta mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj 2019 proveli svoja stručna usavršavanja u projektnim partnerskim ustanovama, u lipnju ove godine u prostorijama Škole održali su predavanja i radionice kojima su svojim kolegama predstavili stečena znanja i vještine.

     Nastavnik Emil Golub, koji je sudjelovao u mobilnosti nastavnika u Riomu u Francuskoj tijekom studenoga 2019. godine, održao je predavanje o stečenim znanjima i vještinama za nastavnike strojarske grupe nastavnih predmeta. Prisutni su se tako upoznali s novostima o obnovljivim izvorima energije, pratećoj opremi i njihovoj primjeni u školstvu.

     I nastavnice Dubravka Jakupec i Iva Horvat, koje su se tijekom listopada 2019. godine stručno usavršavale u području informatike i računalstva u Leicester Collegeu u Velikoj Britaniji, svojim su kolegama prenijele novousvojena znanja. Nastavnica Iva Horvat održala je prezentaciju o školstvu u Velikoj Britaniji, a nastavnica i koordinatorica ove mobilnosti Dubravka Jakupec predstavila je način rada u programu Android Studio te održala i radionicu u programu Visual Studio o programiranju autića s određenim naredbama. Nastavnice su kao rezultat stručnoga usavršavanja tijekom mobilnosti u Android Studiju izradile i predstavile mobilnu aplikaciju kojom učenici završnih razreda mogu odabrati mentora i temu završnoga rada te navedeni odabir e-poštom poslati mentoru.

     Ova su se predavanja i radionice održale u sklopu diseminacije rezultata navedenoga projekta mobilnosti.


Obrtnička škola Koprivnica