Kuhari započeli s praktičnim dijelom završnoga rada
Autor: Vedran Beg, 16. 4. 2013.
Učenici 3. h pristupili pomoćničkom ispitu za zanimanje kuhar
Ispit će se odvijati od 16. do 19. i od 23. do 26. 4. 2013. godine.
Prvog dana ispita zadatak je bio prigotoviti sljedeći jelovnik:
- Salata od pečenog mediteranskog povrća
- Podravski picek na kremi od špinata s ružicama krumpira, kupus salata
- Egzotična panna cotta s mangom
pripremali učenici 3. h:
Matija Crikvenec, Dragan Bartolec, Antonio Brletić & Josip Belaj
Sve daljnje informacije (fotografije, recepti) o nastavku završnog ispita pratite na naslovnici mrežne stranice Škole pod nazivom ŠAPTAČI TAVAMA.
PODRAVSKI PICEK NA KREMI OD ŠPINATA
Potrebni sastojci (za 4 osobe):
- 600 g pilećih prsa
- 200 g sira (Podravec)
- 200 g špeka hamburgera (12 tankih traka)
- 0,05 l ulja
- vegeta, sol i papar
Za kremu od špinata:
- 200 g špinata
- 1 žlica oštrog brašna
- 0,1 l bijelog vina
- 0,05 l ulja
- 0,1 l slatkog vrhnja
- vegeta
Za ružice od krumpira:
- 800 g krumpira
- 0,5 l mlijeka
- 50 g maslaca
- 0,03 l ulja
- sol
Pileća prsa narežite na male odreske tako da svaki bude cca 100 g težine, lagano potucite preko prozirne folije i pospite sa soli, paprom i vegetom. Sir narežite na prutiće dimenzija 6 x 1 cm. Na svaki odrezak stavite prutić sira i zamotajte. Svaku roladicu omotajte tankom trakom špeka, nabodite na drveni štapić i pecite na roštilju ili gril tavi. Roladice možete zamotati i u alu-foliju i peći cca 20 minuta u pećnici te ih zatim ocaklite maslacem na vrućoj tavi.
Špinat očistite, operite i skuhajte u slanoj vodi te dobro ocijedite. Ohlađeni špinat usitnite i izmiješajte u gustu kremu. Na ulju pripremite svijetlu zapršku, zalijte vodom i dodajte špinat, začine i kratko prokuhajte. Na kraju dodajte vrhnje, vino i ponovno prokuhajte.
Krumpire ogulite, operite i narežite na kockice te skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite, dodajte maslac i mlijeko te izgnječite u kašicu. Pustite da se prohladi, zatim pomoću dresir vrećice na nauljenom limu oblikujte male ružice i zapecite u prethodno zagrijanu pećnicu cca 10 minuta na 190°C.
Dobar tek!
Jela izabrali i pripremili učenici i nastavnici praktične nastave:
Ksenija Sedlanić & Vedran Beg