UČENICI 3. H OSVOJILI 2. MJESTO NA NATJECANJU U OTROVANCU
Autor: Vedran Beg, 30. 9. 2013.
U okviru manifestacije "U posjet starim vremenima" u restoranu "Zlatni klas" u Otrovancu pokraj Pitomače 29. rujna 2013. godine održano je 2. natjecanje u pripremanju pilećeg perkelta, a naša Škola je nastupila prvi put.
Natjecanju je pristupilo ukupno 13 ekipa iz 4 različite županije. Naša ekipa iz Obrtničke škole Koprivnica u sastavu Mateo Rac i Tomislav Samošćanec iz 3. h razreda uspjela je svojim kuhanjem osvojiti 2. mjesto te se naći iza Srednje strukovne škole iz Vinkovaca, a ispred Srednje škole Bartola Kašića iz Grubišnog Polja.
Naši učenici Tomislav i Mateo s ravnateljem Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače Josipom Ivošem pri dodjeli priznanja i predaji staklenog pokala.
Recept:
Pileći perkelt sa zelenim rezancima od koprive
Namirnice (za 8 do 10 osoba):
- 2 cijela pileta, cca 2 kg
- svinjska mast, 2-3 žlice
- luk, 1 kg
- crvena svježa paprika, 2 kom.
- zelena svježa paprika, 1 kom.
- peršin (korijen i list), 1 kom.
- svijetli temeljac od telećih kostiju (može i pileći ili povrtni), 1 l
- mineralna voda, 0,2 l
- bijelo vino za kuhanje, 0,25 l
- gussnel, 1 žlica
- sol, papar, šećer, crvena mljevena paprika, suha mješavina začina za piletinu (curry, kumin, dimljena paprika, čili, sjeme gorušice)
- zeleni rezanci od koprive, 600 g
Priprema:
Piletinu izrežite na 18 komada i marinirajte u suhoj mješavini, pokrijte meso prozirnom folijom. Luk očistite i izrežite na što manje kockice. Zagrijte mast u kotliću i pirjajte luk uz dodatak soli i malo šećera do svijetlosmeđe boje (pazite da luk ne zagori), podlijevajte mineralnom vodom. Na pirjani luk posložite komade piletine i zapecite ih sa svih strana, dodajte očišćene cijele paprike i korijen peršina sa stabljikama (lišće ostavite za poslije), podlijte s malo temeljca. Pirjajte piletinu uz okretanje kotlića i podlijevanje temeljcem cca 35-40 minuta. Pojačajte vatru i ulijte vino, pustite da alkohol ispari. U malu posudicu odvojite malo umaka i miješalicom umutite gussnel, mljevenu papriku, narezan peršinov list i malo šećera u glatku smjesu. Dobivenu smjesu ulijte u kotlić, kratko prokuhajte i maknite s vatre. Kuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi do 3/4 vremena, procijedite (ostavite nešto vode). Dodajte tjesteninu pirjanoj piletini s cca 0,5 l vode u kojoj se kuhala tjestenina. Skuhajte tjesteninu zajednu s piletinom do kraja (al dente).
Dobar tek!
Nastavnici kuharstva Ksenija Sedlanić i Vedran Beg s ponosnim dvojcem