Učenici 3h započeli pristupanje pomoćničkom ispitu za zanimanje kuhar.
Ispit će se odvijati od 16.-19. i 23.-26.4.2013 godine. Učenici su prvog dana ispita imali u zadatak prigotoviti slijedeći menu:
- Salata od pečenog mediteranskog povrća
- Podravski picek na kremi od špinata sa ružicama krumpira, kupus salata
- Egzotična panna cotta sa mangom
pripremali učenici 3h:
Matija Crikvenac, Dragan Bartolec, Antonio Brletić & Josip Belaj
PODRAVSKI PICEK NA KREMI OD ŠPINATA
Potrebni sastojci (za 4 osobe):
- 600 g pilećih prsa
- 200 g sira (Podravec)
- 200 g špeka hamburgera (12 tankih traka)
- 0,05 l ulja
- vegeta, sol i papar
Za kremu od špinata:
- 200 g špinata
- 1 žlica oštrog brašna
- 0,1 l bijelog vina
- 0,05 l ulja
- 0,1 l slatkog vrhnja
- vegeta
Za ružice od krumpira:
- 800 g krumpira
- 0,5 l mlijeka
- 50 g maslaca
- 0,03 l ulja
- sol
Pileća prsa narežite na male odreske tako da svaki bude cca 100 g težine, lagano potucite preko prozirne folije i pospite sa soli, paprom i vegetom. Sir narežite na prutiće dimenzija 6 x 1 cm. Na svaki odrezak stavite prutić sira i zamotajte. Svaku roladicu omotajte sa tankom trakom špeka, nabodite na drveni štapić i pecite na roštilju ili gril tavi. Roladice možete zamotati i u alu-foliju i peći cca 20 minuta u pećnici te ih zatim ocaklite sa maslacem na vrućoj tavi.
Špinat očistite, operite i skuhajte u slanoj vodi te dobro ocijedite. Ohlađeni špinat usitnite i izmiješajte u gustu kremu. Na ulju pripremite svijetlu zapršku, zalijte vodom i dodajte špinat, začine i kratko prokuhajte. Na kraju dodajte vrhnje, vino i ponovno prokuhajte.
Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice i skuhajte ih u slanoj vodi. Ocijedite, dodajte maslac i mlijeko te izgnječite u kašicu. Pustite da se prohladi, zatim pomoću dresir vrećice na nauljenom limu oblikujte male ružice i zapecite u prethodno zagrijanu pećnicu cca 10 minuta na 190°C
Dobar tek!
Jela izabrali i pripremili učenike nastavnici praktične nastave:
Ksenija Sedlanić & Vedran Beg